Sălăjenii, restanţi la bănci cu aproape 300 de milioane de lei

Problemele financiare întâmpinate de sălăjenii în anii de criză financiare reiese din suma uriaşă la care au ajuns restanţele la creditele bancare – aproape 300 de milioane de lei. În ultimii aproape patru ani, mai precis de când a început criza financiară şi până în prezent, creditele sălăjenilor au crescut de 13,5 ori. Sălajul se situează astfel între primele judeţe din ţară cu cea mai mare creştere a restanţelor acumulate către instituţiile bancare.

Sălajul ocupă unul dintre primele locuri în topul restanţelor la creditele bancare privind creşterea datoriilor de la începutul crizei economice şi până anul acesta, potrivit unui studiu naţional efectuat de Econtext.ro. Restanţele sălăjenilor au crescut de mai bine de 13 ori în ultimii patru ani, valoarea totală a întârzierilor la credite ridicându-se la aproape 300 de milioane de lei. Este vorba despre toate restanţele, la toate tipurile de credite, în toate valutele echivalate în lei. Datele au fost furnizate de către Banca Naţională a României (BNR).
Dacă în octombrie 2008, sălăjenii aveau restanţe de 21.962.164 de lei, în decursul celor aproape patru ani trecuţi de atunci, aceste restanţe au ajuns la 295,8 milioane de lei. În fapt, sălăjenii au acumulat până în luna iulie a anului în curs restanţe la creditele bancare la o valoare de 13,5 ori mai mare faţă luna octombrie a anului 2008, când a început criza financiară.

Locul opt pe ţară

Creşterea uriaşă a restanţele sălăjenilor către bănci situează judeţul nostru pe locul opt, dintre toate judeţele ţării, în ceea ce priveşte majorarea acestor datorii. Pe primul loc privind cea mai mare creştere a restanţelor este judeţul Galaţi. Restanţele localnicilor s-au majorat de 28 de ori în ultimii patru ani, restanţele crescând de la 25,5 milioane de lei, cât erau în octombrie 2008, la aproximativ 717 milioane de lei, în iulie anul acesta. Locul doi este deţinut de judeţul Sibiu, unde restanţele la creditele bancare au crescut de 18,5 ori, valoarea întârzierilor la bănci fiind de peste 616 milioane de lei. Pe următoarele poziţii se situează judeţele Satu Mare – de 17,3 ori, valoarea restanţelor fiind de 302,6 milioane de lei în iulie 2012, Iaşi – de 16,3 ori, valoarea restanţelor fiind de 767 de milioane de lei în iulie 2012, şi Cluj – de 16,2, cu restanţe de peste 1,4 miliarde de lei.
Cel mai bine stă judeţul Olt, unde restanţele la credite au crescut de 3,5 ori, mai precis de la aproximativ 52 de milioane de lei cât erau în urmă cu aproape patru ani, la 182,5 milioane de lei. Ialomiţa deţine penultimul loc în topul restanţelor, cu o creştere de 4,1 în decursul celor patru ani, ajungând la valoarea totală de 179,8 milioane de lei.

Situaţie drastică la nivel naţional

În fapt, restanţele au crescut semnificativ în fiecare judeţ din ţară în acest interval de aproape patru ani. La nivel naţional, restanţele la creditele bancare au urcat de aproape 11 ori în luna iulie a acestui an, faţă de valoarea înregistrată în octombrie 2008. Mai precis, dacă în urmă cu aproape patru ani, restanţele la credite se ridicau la aproape 2,5 miliarde de lei, în luna iulie a anului curent, valoarea totală a restanţelor a urcat masiv, ajungându-se la restanţe de 26,79 de miliarde de lei.
Sălajul se numără între cele 12 judeţe din ţară care au înregistrat în ultimii patru ani creşteri la restanţele bancare de 12-20 de ori. Printre acestea se regăsesc judeţele: Satu Mare, Cluj, Alba Iulia, Sibiu, Timişoara, Botoşani, Iaşi, Tulcea şi Constanţa.
Alte zece judeţe din ţară unde creşterea restanţelor bancare a fost între 8-12 ori sunt Maramureş, Arad, Argeş, Prahova, Brăila, Suceava, Neamţ, Bacău, Covasna şi Vrancea.
Un număr de 16 judeţe au acumulat restanţe de 5-8 mai mari în iulie anul curent faţă de luna octombrie 2008. Doar două judeţe din ţară au înregistrat creşteri mai mici de 5 ori în ultimii patru ani privind restanţele la bănci. La polul opus, Galaţiul rămâne singurul judeţ unde creşterea restanţelor la credite este de peste 20 de ori.

2 Thoughts to “Sălăjenii, restanţi la bănci cu aproape 300 de milioane de lei”

  1. …am intrat in (m)UE cu speranta ca o sa ne creasca nivelul de trai
    ;si ne-a crescut…ca p..a dupa f

    utai !!!

  2. Fonduri UE

    Acum este momentul: In 2012 Fondurile Europene NERAMBURSABILE se Acorda si la noi la fel de Usor ca in statele membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Aflii mai multe detalii pe site-ul:w w w fonduri europene nerambursabile. r o

Leave a Comment